Болницата в Горна Оряховица откри нов ендоскопски кабинет

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
914 четения

Болницата „Св. Ив. Рилски“ в Горна Оряховица откри нов ендоскопски кабинет по гостроентерология с модерна апаратура от най-висок клас, произведена през 2016 г.  Придобивката освети отец Зоран Мамучевски, а на тържеството присъстваха кметът инж. Добромир Добрев, лекари, спонсори и приятели на болницата. В кабинета, който е ремонтиран  от  фирма  „Сага – 2000“ ООД, ще работят гастроентеролозите д-р Любомир Костурков и д-р Александър Даскалов.

Новата апаратурата- гастрофиброскоп, е с широк спектър на действие, струва около 80  000 лв. и е закупена със средства на болницата и общината, обясни д-р Костурков.  С нея ще бъде извършвана по-качествена диагностика и ендоскопски терапевтични процедури  на пациентите, като апаратурата дава възможност за прецизност в работата и в сферата на ранната диагностика на онкологичните заболявания, когато са в ранен стадий. Ще можем да изваждаме и чужди тела, погълнати или мушнати случайно, а също ще се махат и доброкачествени образувания без рязани на корем, тъй като 30 процента от тях след няколко години стават злокачествени, презентира възможностите на фиброгастроскопа д-р Костурков. Той допълни, че в кабинета ще се извършват и профилактични процедури на пациенти, които са обременени онкологично. В тази връзка д-р Костурков добави, че от гастроентерологичните заболявания ракът на червото е на трето място по смъртност сред населението. Като патология масови са язвите, гастритите и рефлуксите, като на трима души един се нуждае от консултация с гастроентеролог и последвали изследвания и лечение.

С тревога д-р Костурков сподели още, че деца от 6 до 10 години също страдат от  гастроентерологични заболявания и всеки месец има такива пациенти. Според него стресът има важна роля за стомашните болести, но те трябва да бъдат диагностицирани правилно, за да се лекуват в ранния стадий.

Що се отнася до профилактиката, в Япония с навършване на 50 години започват ендоскопски профилактични изследвания, независимо че няма оплаквания. След навършване на 60 години такива прегледи се правят на всеки 3 години. Затова в Япония лечението на онкологичните заболявания на храносмилателния тракт за между 5 и 8 пъти по-успешни, отколкото за Балканския регион, където такава апаратура от висок клас не се използва масово. Прави впечатление, че българи, които работят в чужбина, идват в България, за да си направят профилактични прегледи, отбеляза д-р Костурков. При нас пристигат основно българи, които имат роднини с онкозаболявания, така че страхът ги е довел , а не точно съзнанието да се преглеждат профилактично, уточни гостроентерологът. Рискът е 30 процента човек да се разболее от рак, ако майка или баща са имали този проблем.

В гастроентерологичното отделение на болницата годишно се обслужват 500 пациента, като миналата година са направени  около 800 изследвания.

Заболяванията на храносмилателната система са една от най-честите причини за хоспитализация, трета по важност както в страната, така и при нас. В нашата болница около 10 процента от болните са с такива заболявания, отбеляза шефът на стационара д-р Иван Иванов. Той допълни, че за този тип заболявания и изключително важна ранната диагностика, а с новата апаратура ще бъде постигнато по-добро качество и на самото лечение. Медицината е особено изкуство, тъй като с него се спасява живот, и от особено значение са инструментите, с които се работи, коментира д-р Иванов. Той съобщи, че всички лежащо болни ще се лекуват безплатно с фиброгастроскопа по клинична пътека. Ако някой друг иска да се прегледа и изследва, това става по ценоразпис на болницата.

От своя страна кметът инж. Добрев съобщи, че в бюджета на общината за 2017 г. са заложени 100 000 лв. за закупуване на нов рентген. Той допълни, че тази година ще стартира общинският фонд за подпомагане на млади лекари, а също и поставянето на уличен вендинг за лекарства. Все още няма информация дали е одобрен проектът за енергийната ефективност на болницата, каза още кметът.

Д-р Иванов обяви като нова социална услуга  на стационара разкриването на хоспис с 4 легла. Дейността ще бъде заплащана от пациентите и ще струва между 600 – 700 лв. месечно. В сектора е разкрита и стая за бездомници, които да бъдат подслонени безплатно в мразовитата зима.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново