Анатолий Карпов впечатлен от шахматните ни таланти

Публикувано на нд, 18 юни 2017
703 четения

Международният майстор Емил Стефанов и Стефани Бижева подариха оригинален фотоколаж на Анатолий Карпов.

Световният шампион по шахмат Анатолий Карпов остана впечатлен от младите таланти от региона. Един от гениите на световния шах e на визита в България, а през уикенда бе във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов.
“Сега основно се занимавам с шахматното образование в различните страни. Имам открити много школи по света, а и в нови райони в Русия. Неотдавна открих такава школа в Осетия, договорихме да има всеобщо шахматно образование в Чечня. През септември ще открия шахматна школа дори в най-южния град на планетата – Ушуайя в Огнена земя… Вече подписахме договор и има решение на местния губернатор, така че се надявам да стигна дори там, за да пропагандирам шахмата. Имам шахматна школа в Албена, която работи вече 8-9 години. После открих такива и в Поморие и София. Продължаваме да работим в тази посока, тук, във Велико Търново има чудесни традиции и силни шахматисти. А за да се постигне нещо в шаха, трябва да се работи”, коментира Карпов.
Вчера той откри шахматен клуб в Г. Оряховица. Карпов дари за откриването на новия клуб десет комплекта шах и дъски. Световният шампион бе посрещнат от кмета инж. Добромир Добрев, който му връчи сувенирни подаръци, от зам.-кмета Йорданка Кушева, националния координатор на “Атака” Светлозар Лазаров и бизнесмена Петър Христов.
“Идеята за клуба е отдавна и за нас е чест, че ще го открие такава знаменитост. Ще се радвам догодина да преследваме призовите места в България и оттук да излезе голяма шахматна звезда”, заяви кметът инж. Добрев. “Пожелавам ви да създадете тук чудесен отбор, желателно е ученически, защото в Русия провеждаме международен шампионат “Бялата лодка” и се надявам вашият отбор да извоюва правото да участва”, пожела на домакините Анатолий Карпов.
Мм за жени Светла Йорданова заяви пред госта, че Карпов е любимият ѝ шахматист и се е учила от него, след което му представи международния майстор Емил Стефанов от “Етър”. Той е един от малкото млади таланти, който имаше възможността да играе срещу двама велики шахматисти – Юдит Полгар и Анатолий Карпов, с които постигна ремита. Равенството с Карпов бе през 2014 г. в школата му в Албена. Емил участва и в изграждането на младите таланти, сред които и Стефани Бижева, която стана шампион на България до 8 г. Емил Стефанов и Стефани Бижева поднесоха подарък на Карпов – оригинален фотоколаж, а след срещата световният шампион даде автограф на Емил Стефанов и му пожела успех.
Анатолий Карпов даде сеанс на талантливи млади шахматисти от В. Търново и Г. Оряховица, като раздаде и множество автографи и се снима с децата. Вчера следобед той посети и Свищов, където също откри шахматен клуб и даде сеанс.
“Шахматното обучение в училище повишава интелекта на учениците. Шахът развива логиката, учи на стратегия, на необходимостта да планираш, развива и повишава паметта. Това е комбинация от качества, които са необходими на хората за живота. Да, искаме паралелно с това да произвеждаме и гросмайстори, и шампиони, но най-главната задача е друга – да направим интелекта по-висок, знанието – по-дълбоко. Шахматът просто подготвя младите хора за самостоятелния живот”, заяви Анатолий Карпов.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Анатоли ПЕТРОВ

Пътни строежи - Велико Търново