6-годишно момиченце се бори с рака, 38 000 лв. не стигат за лечението му

Публикувано на чт, 25 Февр. 2016
18130 четения

Йоана Христова Христова посрещна шестия си рожден ден на 19 януари тази година в със страшната диагноза тумор в мозъка. Момиченцето от Велико Търново претърпя вече две операции в болница „Мемориал“ в Истанбул. От няколко дена са започнали процедурите по лъчетерапия, предстои є подготовка за химиотерапия и самото вливане на медикаментите.
„Диагнозата я научихме в болницата в Истанбул на 16 януари т. г. В рамките на пет дена й направиха две операции на главата, които струваха 28 000 евро. До сега за операциите и престоя на Йоана в турската болница сме платили 80 000 лв. Помогнаха ни роднини и приятели. За лъчетерапията и химиотерапията не ни достигат 38 000 лева“, разказа Нина Нешева, леля на болното момиченце.
Днес тя дойде във Великотърновския общински съвет да търси финансова помощ с дарения от общинските съветници. Дарителница с лика на лъчезарната Йоана е поставена в лоби бара на Общината. Предстои дарителници да бъдат поставени и на други места. Подготвят се благотворителни събития за набиране на средствата за лечението на 6-годишното момиченце.
След двете мозъчни операции на Йоана в истанбулската болница са започнали процедурите по лъчетерапията. Трябва да бъдат направени общо 33 процедури за 6 седмици. След това има 6 вливания – по едно на седмица, като подготовка за химиотерапията, която ще продължи една година, разказа лелята.
„Когато отидохме в болница „Мемориал“ на 16 януари и след прегледите, лекарят заяви, че трябва да се направи животоспасяваща операция, защото от течността, която се беше събрала в главата на Йоана, и огромният тумор в нейния мозък, са є оставали няколко часа живот. За съжаление целият тумор не може да бъде махнат. За щастие тя няма разсейки“, разказва Нина Нешева.
Година преди семейството да стигне до истанбулската болница започнали първите симптоми за влошаване състоянието на Йоана. В началото є ставало лошо и повръщала, но не се оплаквала от главоболие. После дошли кризите със силните болки в стомаха. Семейството тръгнало да води момиченцето по лекари във В. Търново, Шумен, София. Заредили се всевъзможни диагнози – пъпна херния, обърнат апендикс, нервен стомах, гастрит, но не и тумор в мозъка. Детето започва да пие лекарства за стомаха и успокояване на нервната система, защото станало раздразнително. Стигнало се и до сеанси с психолог, който препоръчал да вземат домашна котка, с която детето да си играе, за да се успокои. Котката била взета, но и тя не помогнала да има подобрение в състоянието на момиченцето.
Родителите водят Йоана и на ирисодиагностика. „Лекарят препоръчва да я заведем в софийска клиника „Св. Наум“. Отидохме на 14 януари, обяснихме симптомите и почти щяха да ни върнат, ако тя не беше направила криза в лекарския кабинет. Веднага изпратиха детето на ЕЕГ, защото за лекарката това беше епилептичен пристъп. Направиха изследването, излязоха лоши резултати. След това решиха, че трябва да се направи скенер. Резултатите излязоха късно вечерта и не казаха диагноза. На 15 януари ни обясниха, че Йоана има епилепсия, но тя е симптом на тумора, който е в главичката й“, разказва за патилата на момиченцето лелята.
След това семейството се свързало с други хора, които ги насочили към различни болници в чужбина. Изпратили документи с изследванията и веднага получили отговори от три болници. Една от тях била „Мемориал“ в Истанбул.
Лелята чака да получи пълномощното от майката на Йоана за разкриване на дарителска сметка. До тогава, който иска да помогне на момиченцето в борбата му с рака, може да се свърже с лелята на телефон 0898 425 126.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново