Извезаха карта на Европа от шевици

Публикувано на ср, 13 Сеп. 2017
671 четения

Великотърновските майсторки от “Работилница Седянка” работиха по уникалния проект с младежи доброволци

Първа по рода си карта на Европа с шевици от различни държави извезаха върху лен участниците в международния проект – З.Н.А.М.Е по програма “Еразъм+”, който реализира “Работилница Седянка”. В него са участвали шестима младежи доброволци от Европа – Хавиер от Испания, Памела и Катаржина от Полша, Петър от Македония, Павла от Чехия и Нел от Белгия.
Младите хора на възраст от 17 до 28 години дошли в България с цел да усвояват български народни занаяти и да ги предадат в тяхната родина. Всички те имат интереси, свързани с комуникацията между различните народи. Целта ни беше да подготвим едни културни посланици на България в Европа, обясни д-р Любка Любенова, председател на националното движение “Работилница Седянка”.
Всеки от младежите е давал идеи и разказвал коя е най-характерната бродерия за мястото, от което идват. Всички шевици са изключително редки и ценни, повечето от тях са много старинни. Румънските, сръбските, гръцките и украинските се доближават до българските, обяснява д-р Любенова. По думите ѝ причината за сходствата е, че шевицата е пътувала своя път и е нормално да има толкова много прилики.
Дизайнер на целия проект е Ани Йовева от “Работилница Седянка”. Размерът на изработката е 120 на 90 см.
Картата на Европа ще бъде официално показана от представителите на “Работилница Седянка” в навечерието на 22 септември – Деня на Независимостта, в училището, с което седенкарите имат намерение да работят в бъдеще. За представянето на флага ще пристигне Памела, една от доброволките, които са участвали в създаването му.
Новият международен проект, по който “Седянка” вече работи, се нарича “Имало едно време, така и до днес”.
Весела КЪНЧЕВА

Пътни строежи - Велико Търново